Industria IT din Romania, reprezentata de 1.450 de firme, a platit anul trecut impozite de peste 122 milioane de dolari, iar cheltuielile IT au atins 818 milioane de dolari, a anuntat Laurentiu Popescu, Branch manager, International Data Corp (IDC) Romania.
"Industria IT a devenit un factor dinamic pentru dezvoltarea economica din sud-estul Europei, concretizat in crearea de locuri de munca si generarea de venituri din taxe", a spus Popescu.
Compania de analiza IDC a realizat un studiu privind impactul economic al industriei IT in Europa de Sud-Est, comandat de Microsoft South East Europe.
Pentru urmatorii ani, IDC estimeaza ca piata IT din Romania, considerata cea mai dinamica din regiunea sud-est europeana, va inregistra o crestere anuala medie de 10%, urmand sa atinga 1,3 miliarde de dolari in anul 2009, si va aduce statului, in plus, incasari de 69 de milioane de dolari.
In acelasi timp, piata de software va ajunge, in 2008, la 200 de milioane de dolari, dublu fata de nivelul din anul 2003.
Numarul total al persoanelor din industria IT va fi, in 2009, de 37.850 de angajati, peste 7.200 de noi locuri de munca fiind generate in acest sector in urmatorii cinci ani. Din totalul personalului angajat in industria IT a Romaniei, mai mult de jumatate, respectiv 52%, erau salariati ai companiilor din industria de software, pondere care va creste, in cinci ani, la 63%.
Conform studiului comandat de gigantul american, in 2004, circa 60% dintre angajatii implicati in industria IT din Romania - 18.400 de persoane - erau salariati "relativi la Microsoft".
Numarul angajatilor "sustinuti de" tehnologiile si produsele Microsoft include personalul companiilor care dezvolta, vand, distribuie, ofera servicii hardware si software Microsoft, precum si angajati IT din organizatiile non-IT care dezvolta aplicatii si ofera servicii pe platforma M