Miron Cozma a declarat, ieri, procurorilor militari, ca dupa mineriada din iunie 1990, i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de Interne, pe care le-a refuzat, intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un "fost nomenclaturist".
Avocatul lui Cozma, Adrian Roseti, a declarat la finalul audierii clientului sau ca alte oferte i-au fost facute fostului lider al minerilor in timpul anchetei privind mineriada din iunie 1990, propunandu-i-se ca, in schimbul gratierii, sa denatureze relatarile despre aceste evenimente.
Cozma a dat ieri ultima declaratie in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, aparatorul sau aratand ca, in urma finalizarii acestor declaratii, s-au facut pasi importanti in ancheta. "S-a identificat, de principiu, cine a sunat de la Bucuresti pentru a chema minerii.
Este vorba de consilierul lui Gelu Voican Voiculescu, un colonel din Ministerul de Interne", a declarat aparatorul lui Miron Cozma, citat de Mediafax. El a explicat ca acesta le-a spus procurorilor militari ca mineriada a fost provocata in conditiile in care exista un vid de putere in conducerea minerilor, dupa ce liderul acestora fusese schimbat.
"Se pare ca si fosta conducere a Ligii Sindicatelor Miniere de atunci a avut un mare rol si s-a profitat de acest vid de putere in conducerea minerilor, in conditiile in care Miron Cozma era de putin timp la conducerea federatiei.
Trebuie amintit ca fostul lider al minerilor de atunci era si liderul Consiliului Frontului Salvarii Nationale din Valea Jiului", a mai spus avocatul lui Miron Cozma, fara ofere vreun nume.
Iliescu, "un fost nomenclaturist
"Prin declaratiile date in fata procurorilor militari, s-a confirmat ca, in ziua de 14 iunie 1990, Miron Cozma a fost condus de la gara in Piata Universitatii de mai multe oficialitati,