"Intre 1995-2004, statul a cheltuit cu subventiile pentru incalzire aproape 1,5 miliarde euro. Cu numai jumatate din acesti bani, s-ar fi realizat contorizarea tuturor celor 2,5 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat si s-ar fi realizat montarea a cel putin 30.000 de centrale de bloc."
Vinzarile de centrale de apartament vor stagna si anul acesta, insa nu pentru ca romanii nu mai vor sa renunte la caloriferul de la stat, ci pentru ca nu mai pot.
Debransarea de la reteaua centralizata de termoficare a ajuns sa coste mai mult decit centrala individuala in sine, iar birocratia este atit de mare incit multi renunta, au spus ieri reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT).
Dupa ce ani nu au reusit sa convinga de faptul ca sistemul centralizat de termoficare este mai bun decit orice alternativa, regiile de caldura au gasit totusi o metoda pentru a-i descuraja pe amatorii de centrale individuale: birocratia si banii.
Astfel, cei care vor sa renunte la sistemul centralizat sint obligati nu doar sa intocmeasca o documentatie demna de o finantare externa, ci si sa scoata din buzunar sume exagerat de mari.
"La Iasi, de exemplu, oamenilor li se cere sa intocmeasca un proiect de echilibrare hidraulica a condominiului (bloc - n.r.), care costa intre 20 si 30 de milioane lei. La Galati, celor interesati li se impune sa schimbe contorul de la intrarea in bloc, cheltuiala care se apropie de aceeasi suma.
La Bucuresti, proiectul de echilibrare, avizat de Ministerul Lucrarilor Publice, costa intre 800 si 1.000 de euro", au spus ieri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT). Aceasta, in conditiile in care pretul mediu al unei centrale individuale de apartament este de 500 de euro,