Marii agenti economici clujeni scapa de sediile centrale
Marii agenti economici din Cluj plasati in mijlocul oraselor incep sa isi vanda sediile. Principalul motiv il reprezinta faptul ca firmele nu au resurse suficiente pentru a se alinia prevederilor europene in materie de mediu, iar, pe de alta parte, sumele obtinute din vanzarea terenurilor sunt consistente.
"Fiecare intreprindere mica sau mijlocie va avea costuri de integrare in standardele europene cuprinse intre 500.000 si 1,5 milioane de euro. Daca industria telecomunicatiilor se incadreaza cat de cat, celelalte sunt departe de realitatea din Uniunea Europeana (UE)", spune presedintele Centrului de Afaceri Transilvania, Radu Mlesnita.
Terapia isi darama halele
El este de parere ca, pe linia integrarii europene, fabrici precum Farmec, Somesul Tricotaje sau Ursus ar trebui sa fie scoase in afara orasului. "Proprietarii acestor fabrici gandesc in felul urmator: decat sa modernizam amplasamentul vechi, care nu are nici o sansa de a se alinia normelor UE, mai bine luam totul de la zero, intr-o alta locatie.
De exemplu, Terapia si-a dat seama ca avea costuri enorme cu protectia mediului, si-a facut calculele, iar apoi a decis sa isi darame din hale.
In cazul unor societati de pe platforma industriala, precum Combinatul de Utilaj Greu (CUG) sau Termorom, ele s-au vandut pe felii pentru ca era clar ca nu vor rezista pe piata in conditiile solicitate. In schimb, "multinationale" ca Lafarge sau Holcim au investit bani seriosi in ecologizare", a remarcat Marian Proorocu, director al Agentiei Regionale de Protectie a Mediului (ARPM) Cluj Napoca.
In judet exista 17 mari agenti economici ce trebuie sa detina o autorizatie de control integrat al poluarii precum Some