Profitati de avantajele nivelului redus al cotei unice de 16% si investiti in dezvoltare, pentru ca pe plan european exista presiuni ca aceasta sa fie majorata.
Aceasta este recomandarea adresata ieri oamenilor de afaceri de catre Cornelia Petreanu, director general in cadrul Ministerului Finantelor, la un seminar pe tema "Implicatiile Tratatului de Aderare - o perspectiva a mediului de afaceri".
Ludovic Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, spune ca o crestere a nivelului cotei unice depinde mai mult de factorii interni, precum necesitatea alimentarii bugetului de stat si mai putin de presiuni externe, dar apreciaza totusi ca orizontul de timp in care aceasta majorare se poate produce este de trei-patru ani.
"Intr-o anumita perioada, pe care nu o sa v-o spun, vor fi presiuni (externe- n.r.) si se va negocia majorarea cotei unice", a spus Cornelia Petreanu.
Declaratia privind presiunile la nivel european pentru majorarea cotei unice au fost nuantate de catre Ludovic Orban, care spune ca pe plan european "nu exista asemenea presiuni la nivel politic, dar pe de alta parte sunt discutii" pe aceasta tema, legate de delocalizarea unor companii.
Si Virginia Tomi, director in MF, este de parere ca armonizarea fiscala inseamna pentu societati comerciale mai intai costuri si apoi beneficii, care vor fi fi insa observate abia dupa ani buni.
Oficialul MF a mai anuntat ca, in ceea ce priveste TVA, legislatia este armonizata in proportie de 90% si ca acum se lucreaza la viitoarele regimuri speciale a TVA pentru agricultura, turism, bunurile second-hand si schimburile comunitare.
Accentul trebuie pus pe competitivitate
"Oamenii de afaceri nu trebuie sa astepte momentul aderarii, ci trebuie sa fie pregatiti sa actioneze pe o piata cu anumite caracteristici", a declarat