Membrii Cabinetului Tariceanu detin in proprietate, potrivit declaratiilor de avere, o suprafata totala de teren de aproximativ 730.000 mp (73 hectare), echivalenta cu 140 de terenuri de fotbal de marime medie.
Ponderea cea mai mare o reprezinta terenul agricol, circa 61,6 hectare, aflat in proprietatea a sapte ministri, iar cea mai mica - padurile.
Astfel, cu toate ca, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, pretul terenului agricol ar putea creste de cateva ori, se vede treaba ca ministrii nu mizeaza prea mult pe profiturile care se pot obtine din agricultura, data fiind aria foarte mica de teren agricol pe care membrii Executivului o au, acestia preferand sa
investeasca in afaceri mai profitabile decat agricultura.
Cel mai mare "latifundiar" din Guvern, conform declaratiei de avere, este vicepremierul Gheorghe Seculici, care are nu mai putin de aproximativ 230.000 mp de pamant agricol in Renetea Mare si Covasant, din judetul Arad.
Pe locul secund se afla ministrul Culturii, Mona Musca, aceasta exploatand 162.000 mp de teren agricol in comuna Racin, pamant obtinut de Musca Gavril, in anul 2001, in urma retrocedarii.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si vicepremierul Marko Bela se intrec in a obtine recolte de pe aproximativ 72.500 mp in judetul Alba si, respectiv, 60.000 mp in Covasna si Salaj.
Intre cei 18 membri ai Cabinetului care nu au in proprietate nici macar un metru patrat de pamant agricol se numara premierul Tariceanu, Monica Macovei, Ionut Popescu, Vasile Blaga, Mircea Cinteza, Sulfina Barbu si seful Cancelariei, Aleodor Francu.
Mai mult de jumatate dintre ministri au preferat sa cumpere insa teren intravilan, considerat un plasament mult mai rentabil pentru viitor comparativ cu cel agricol, avand in vedere scumpirea, an de an, a pamantului.
Ce