Cresterea nivelului de zgomot din mediul inconjurator face ca pierderea auzului sa devina un fenomen cu o amploare din ce in ce mai mare. La ora actuala, in lume sunt mai mult de 500 de milioane de oameni cu un anumit grad de hipoacuzie, iar pentru anul 2015 se estimeaza ca cifra va ajunge in jurul valorii de 700 de milioane.
Pierderea auzului - hipoacuzia - poate fi parte a procesului de imbatranire, mai mult de jumatate dintre persoanele afectate avand varste de peste 65 de ani. Din cauza asocierii surditatii cu handicapul, foarte multe persoane nu recunosc ca au nevoie de aparate auditive.
In Romania, la o populatie de 22 de milioane, se vand anual maximum 20.000 de aparate auditive, in timp ce in Polonia, care are 38,6 milioane de locuitori, se comercializeaza anual 80.000 de asemenea aparate.
Prin urmare, in tara noastra cererea de proteze auditive este relativ scazuta, cu toate ca se estimeaza ca multi oameni sufera de diferite grade de pierdere a auzului.
Reprezentantul in Romania al unei companii internationale de aparatura auditiva a lansat o campanie de informare privind implicatiile pierderii auzului si oportunitatea apelarii la protezele auditive digitale.
Pacientii vor avea posibilitatea de a purta de proba noul aparat auditiv si vor beneficia de doi ani de garantie pentru fiecare proteza auditiva achizitionata.
Poluarea auditiva la locul de munca si sanatatea
Una dintre campaniile lansate de Uniunea Europeana, avand ca slogan ''Opriti zgomotul!", are in vedere poluarea auditiva la locul de munca.
''Zgomotul la locul de munca este adesea privit ca un rau necesar si, deoarece efectele lui nu sunt imediate, nu este considerat o prioritate. Adevarul este insa ca zgomotul are un impact devastator asupra sanatatii si nu afecteaza doar persoanele care lucreaza in industria otelului sau in