Asa cum era de asteptat, ancheta in cazul accidentului rutier, provocat de un militar american si soldat cu moartea unui batran, respecta acelasi tipar ca si in cazul uciderii basistului de la Compact, Teo Peter. Si aceasta nenorocire va fi instrumentata de autoritatile din Statele Unite ale Americii. Desi politistii constanteni au declansat o serie de verificari, citandu-l la audieri si pe soferul vinovat, se pare ca nimeni nu-i ia in seama. Sergentul Steven Fischer n-a binevoit sa apara la interogatoriu si, deocamdata, nu a parasit tara. Superiorii sai au anuntat ca 14 zile, atat cat dureaza misiunea la Constanta, militarul va ramane pe pamant romanesc.
Capitanul de marina Penny Cockerell, de la Biroul de Presa al Exercitiului Combined Endeavour 2005, care se desfasoara la Baza de la Mihail Kogalniceanu, a declarat, citat de Mediafax, ca fapta militarului american intra sub incidenta acordului NATO-SOFA, legiferat si in Romania in 2004, situatie in care Fischer se afla sub jurisdictia SUA.
Astfel, "in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele SUA vor notifica autoritatile romane competente". Conform maiorului Daniel Anghel, de la Biroul de Presa al MApN, gravitatea infractiunii este stabilita dupa finalizarea anchetei de catre autoritatile competente, in acest caz Politia Constanta.
Autoritatile romane pot reveni asupra exercitarii jurisdictiei proprii, in cazuri "grave si de interes major pentru Romania", iar acest demers presupune "o declaratie scrisa catre autoritatile militare americane competente, in termen de 30 de zile" de la primirea notificarii prevazute in paragraful anterior.
De asemenea, membrii fortelor americane, ai componentei civile si membrii de familie ai acestora nu pot fi judecati in absenta, fara consimtamantul lor, se prevede in acord. America