Majoritatea romanilor considera ca aparitia problemelor de memorie este normala pe masura ce inainteaza in varsta si, prin urmare, nu merg la doctor. Un studiu realizat in tara noastra, in randul populatiei generale, ingrijitorilor pacientilor cu boala Alzheimer, medicilor de familie, specialistilor, reprezentantilor autoritatilor centrale si locale din sistemul sanitar, releva faptul ca 67 la suta dintre specialisti si 70 la suta din populatia generala sunt de acord ca oamenii au probleme de memorie pe masura ce imbatranesc si ca este normal ca problemele care apar dupa varsta de 65 de ani sa fie suparatoare.
Pe de alta parte, studiul arata ca medicii sunt mai optimisti decat populatia generala in ceea ce priveste ameliorarea procesului de imbatranire: ''81 la suta din populatia generala intervievata considera ca nu se poate face nimic pentru stoparea procesului de imbatranire, in comparatie cu medicii si specialistii care sunt de parere in procent de aproximativ 50 la suta ca exista metode de ameliorare a acestui proces''. Chiar daca, in general, oamenii considera ca problemele de memorie sunt normale in raport cu varsta, temerile legate de deteriorarea memoriei ocupa primul loc intr-un clasament al situatiilor de care se tem cel mai mult oamenii cand ajung la batranete. Urmeaza deteriorarea fizica, aparitia sau acutizarea bolilor cronice, problemele cauzate familiei si excluderea sociala.
Medicii considera dementa ca fiind mai putin grava decat alte maladii precum cancerul sau SIDA, dar de aceeasi gravitate ca infarctul si accidentul vascular.
In ceea ce priveste costurile, bolile mintale au fost incluse in grupul afectiunilor cu costuri ridicate de catre 80 la suta dintre ingrijitori, 64 la suta din autoritati si 53 la suta din populatia obisnuita.
Una dintre concluziile studiului este ca daca populatia in general, autoritatile si doctor