JOHN RAKOLTA Rakolta. Un nume si trei generatii de romani care s-au ridicat in America, au luptat in al doilea razboi mondial si apoi au mai zidit o companie de constructii renumita. de ANA-MARIA LUCA Magnatul american, alaturi de sotia sa, intr-una din vizitele in Romania Povestea americana a inceput cu Milian Racoltea, din Unimot, Satu-Mare, in 1905. Nevasta sa, Flora, era din Sanmiclaus, Sibiu. Au plecat amandoi catre capatul lumii. Si au reusit.
Fiul lor, John, a luptat in al doilea razboi mondial pe bombardiere, deasupra Germaniei. A fost capturat de germani si a fost prizonier pana la sfarsitul razboiului. In 1960 a cumparat Walbridge Aldinger, compania la care lucra din 1946. Apoi a reusit sa construiasca cel mai modern centru de cercetare din lume in industria automobilelor: Chrysler Technology Center.
Al treilea dintre Rakolta, John junior, a mostenit un imperiu la Detroit si dragostea bunicilor lui pentru Romania. El este seful uneia dintre cele mai mari 50 de comanii de constructii din SUA, Walbridge Aldinger, si e consulul onorific al Romaniei la Detroit.
MANDRU. In toate interviurile sale din presa americana tine sa mentioneze cat de mandru este de faptul ca e roman si ca bunicii sai s-au nascut in Romania. Povesteste mereu de traditiile romanesti pe care le-a vazut acasa cat a fost copil. Si de cate ori vine in Romania, la Satu-Mare, unde are ferma bunicilor, trebuie sa se infrupte cu sarmale, carnati, mamaliga si cozonac. Chiar si sotia sa, Terry, care il insoteste in toate peregrinarile sale, a indragit Romania. Au impreuna patru copii: Eileen, Lauren, Paige and John III.
URMAS. John junior a studiat inginerie civila la Marquette University si apoi a obtinut si un master de la Harvard Business School. Apoi, in 1971, si-a luat locul langa tatal sau la Walbridge Aldinger. Din 1993, John senior s-a retras si John junior