ANDREI CODRESCU E unul dintre comentatorii radioului public american, profesor de engleza recunoscut al Universitatii din Louisiana, editor al revistei literare Esquisite Corpse. de ANA-MARIA LUCA Intr-un interviu, Andrei Codrescu i-a explicat reporterului american ca "romanii au o dragoste speciala pentru poezie" Andrei Codrescu nu a descoperit America, dar America s-a bucurat cand l-a descoperit pe Andrei Codrescu. Romania i-a frant inima in timp ce-i provoca logica. Dar nu poti sa scoti Romania din el nici dupa 30 de ani de exil, asa cum s-a mirat un jurnalist american care l-a intervievat pe scriitor.
EMIGRANTUL. S-a nascut la Sibiu in 1946. Prima poezie a scris-o cu ajutorul mamei sale, la masa din bucatarie. El avea ideile, ea gasea rimele. La terminarea liceului in Romania, era singurul din fotografie fara cravata. In 1966 a fost vandut de catre Ceausescu pe 2.000 de dolari, precum multi alti evrei. El si mama sa au ajuns in America, dupa ce Israelul le-a cumparat libertatea. Mama lui avea un prieten in Statele Unite, iar HIAS-ul, agentia israeliana pentru imigrare, i-a stabilit in Detroit. A ajuns in America in plin razboi. Ar fi putut fi trimis in Vietnam, asa ca s-a inscris la facultate. "Dar n-am lasat scoala sa stea in calea educatiei mele."
INCONJURUL AMERICII. Baiatul de 19 ani a trebuit sa scrie in limba engleza. Si a scris poezii care l-ar fi dus in fundul inchisorilor comuniste daca ar fi ramas in Romania. S-a mutat la New York, unde a locuit in Cartierul de Est, unde stau toti scriitorii. I-a intalnit pe Ted Berrigan si pe Ann Waldman, din ceea ce istoricii literaturii numesc A doua Generatie de Poeti Newyorkezi. Apoi, impreuna cu sotia sa, Alice, s-a mutat la San Francisco, unde a locuit patru ani, apoi in Sanoma County, la Nord de San Francisco, apoi a urmat Parisul pentru un an, apoi Baltimore. Andrei Codrescu a facut inconj