Stapanul Orasului
Motto: Pentru stapan sentimentele trebuie sa imbine armonios respectul, groaza si adoratia. Orice abatere de la aceasta regula este foarte periculoasa.
Max von Speiss
Eu nu stiu sa fac bani. E drept, nici nu m-am chinuit prea mult sa aflu cum se fac. Atata stiu, ca exista o institutie, pe numele ei Monetaria Statului, care se ocupa cu treaba asta. Daca cineva incearca sa se substituie institutiei mentionate, risca foarte mult. Si asta din cele mai vechi timpuri. In Anglia Evului Mediu, de exemplu, daca o persoana neautorizata era dovedita ca a facut bani, pedeapsa era groaznica. Facatorul de bani era fiert de viu in ulei. Franta era mai blanda la acest capitol. Facatorii de bani prinsi erau doar spanzurati. Spanzurati sau decapitati sfarseau respectivii si in Elvetia, Germania, Austria, Rusia. In Spania ii astepta garota. In Imperiul otoman, facatorul de bani prins facea cunostinta cu apele Bosforului, unde era aruncat, intr-un sac de piele cusut constiincios de robii sultanului, iar in Tara Romaneasca dupa jumatatea celui de-al cinsprezecelea veac faptasul in domeniu sfarsea tras in teapa.
Chiar daca in lumea de astazi facatorii de bani nu mai sunt fierti de vii, spanzurati, decapitati, garotati sau trasi in teapa, de puscarie nu scapa, intrand ani buni in custodia statului.
Cunoscand aceste lucruri, marturisesc ca am fost extrem de surprins sa aflu in vanzoleala electorala de anul trecut cum ca unul dintre candiatii proeminenti la postul de primar al urbei noastre isi axase campania pe sloganul "Eu stiu sa fac bani".
E adevarat ca, impreuna cu surpriza, am simtit si un fior de respect. Iata - mi-am zis - un barbat adevarat! Un om curajos si demn, care isi asuma ce stie sa faca, indiferent de riscuri!
Cand cu trecerea pe la urne, am asteptat cu sufletul la gura rezultatele. Numai ca a