ALIMENTATIE ECHILIBRATA In contextul poluarii globale, alimentele pe care le consumam pot fi contaminate accidental sau nu cu diferite substante cu actiune negativa asupra sanatatii. De aceea, pe pietele straine, in special, dar si pe piata romaneasca, intr-o mai mica masura, au aparut asa-numitele alimente "bio" - produse biologice, ecologice sau organice de GEORGETA LICSANDRU Pentru ca "suntem ceea ce mancam", trebuie sa punem pe primul plan calitatea alimentului. "Cerealele, legumele, fructele ecologice trebuie cultivate numai pe soluri care nu sunt contaminate cu ingrasaminte chimice de sinteza. In sistemul agroindustrial conventional sunt utilizate ingrasaminte chimice, pesticide, au aparut plantele modificate genetic, iar in cresterea animalelor sunt folositi hormoni, antibiotice. Toate aceste substante au un impact negativ asupra sanatatii noastre", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Previne cancerul Alimentatia dezechilibrata este principala cauza a bolilor cronice (diabetul zaharat, ateroscleroza, afectiunile cardiovasculare, cancerul). Potrivit prof. dr. Gh. Mencinicopschi, "consumul de produse biologice certificate poate preveni bolile cronice. Calitatea vietii este alta la un om care se hraneste cu asemenea produse. Alimentele ecologice pot preveni imbatranirea precoce si pot creste puterea de munca fizica sau intelectuala". Studiile au aratat ca alimentele contaminate cu pesticide pot afecta activitatea sistemului nervos si chiar dezvoltarea creierului la copii. Un punct in favoarea alimentelor bio este si lipsa tratamentului cu hormoni estrogeni aplicat animalelor. Daca animalele au fost tratate cu asemenea substante, produsele obtinute de la ele pot determina tulburari hormonale si chiar pot creste riscul aparitiei cancerului.
Igiena maxima Orice aliment poate deve