Dr. Ion Nica in dialog cu cititorii.
Bolile primaverii: Alergiile
Reactia alergica este un raspuns neplacut, anormal, al unei persoane fata de un "intrus" denumit alergen, care obliga organismul sa produca mijloace de aparare numite anticorpi. Aceste reactii dintre alergeni si anticorpii specifici se pot localiza in diferite organe, cu manifestari diferite. Astfel, la arborele respirator apare obstructia laringo-traheala, astmul alergic; la piele - urticaria si/sau eczema; buzele si limba se edematiaza; la ochi apar pruritul, congestia, senzatia de nisip, la nas - obstructia si secretia abundenta apoasa. Reactiile alergice se pot repeta la fiecare contact cu alergenul, care se afla peste tot: in aerul pe care il respiram, in tot ce ingeram si in tot ce vine in contact cu pielea noastra, cu nasul, ochii, faringele sau traheea, bronhiile si plamanii.
La persoanele nealergice, substantele alergene sunt neutralizate si eliminate pe diferite cai, prin mecanisme tinand tot de sistemul de imunitate, in timp ce la persoanele alergice, sensibilitatea poate dura luni sau ani.
Factorii ce pot declansa crizele alergice
Pericol prezinta aproape toate alimentele cu adaosuri de conservanti, aditivi, E-uri, dar si alimente precum soia, nuci, arahide s.a. Parfumuri, sapunuri, deodorante, spray-uri; fumul tigarilor si chiar mirosul apartinand hainelor fumatorilor; vara, mirosul generat de asfaltul proaspat al strazilor. Bradul poate provoca si el pusee alergice, prin rasinile ce contin uleiuri volatile, foarte aromate. Nu pe ultimul loc sunt unele medicamente (paracetamol s.a.) S-au inmultit reactiile alergice la coji de portocala si kiwi. Ultimele noutati mentioneaza alergii la... Euro! Sunt evidente ca 1 din 10 europeni sunt alergici la nichelul din monede, atunci cand vin in contact cu pielea.
Semnele alergiei
@N_P