Pentru Ion Iliescu a fost un mare soc faptul ca revenirea sa in fruntea PSD nu s-a petrecut. A fost rejectat violent. Geoana si compania si-au indemnat colegii cu aluzie la Ion Iliescu: "Sa nu ne transformam intr-o infirmerie de orgolii ranite". Nu i-au menajat in nici un fel orgoliul, alegand varianta brutala a indepartarii, ceea ce l-a trimis pe Ion Iliescu direct pe patul de spital.
I se parea foarte normal si usor de obtinut ca Adrian Nastase, pe care il lasase mare sef pentru o perioada limitata, sa se dea pur si simplu la o parte si sa-l lase sa se reaseze pe cea mai inalta functie din PSD. Nastase insusi a stiut ca pozitia sa are mandat de patru ani. Poate de aceea nici nu s-a obosit sa intre in concurenta directa cu Iliescu la Congres.
Oricum, fusese perceput drept vioara a doua. Intelegerea dintre Iliescu si Nastase nu s-a fructificat insa din cauza unei "veritabile conjuratii". Pentru asigurarea pozitiilor de control in conducerea partidului, a spus Ion Iliescu.
Dar nu despre asta a fost vorba, ci despre ceea ce a recunoscut biruitorul Mircea Geoana ca i se cere cu insistenta din judete, acum ca a devenit presedinte al PSD: "Incepem sa aparam asa cum se cuvine oamenii din teritoriu care sunt supusi celei mai aprige prigoane politice. Avem o obligatie sa aparam oamenii nostri. Ii vom proteja pe toti!".
Aceste cuvinte confirma faptul ca debarcarea lui Iliescu s-a petrecut sub atenta indrumare a grupurilor de interese, a baronilor locali care controleaza acum PSD.
Unul dintre ei, Dragnea de la Teleorman, a si propus la Consiliul National ca partidul sa faca un plan pentru aparare in fata ofensivei justitiei care sa inceapa prin centralizarea asa-numitelor "acte samavolnice impotriva colegilor nostri pe care vrem sa ne apucam sa-i aparam mai serios!". Propunerea a fost acceptata iar indicatiile despre