Guvernul si sindicatele au renuntat cu maxima iresponsabilitate la un instrument util pentru a masura handicapul care desparte Romania de Uniunea Europeana.
Isi mai aduce aminte cineva de cosul minim de consum? In urma cu un an si ceva se mai discuta inca pe aceasta tema. Mai apareau pe la seminarii calcule conform carora familia medie din Romania (care intre timp a crescut de la 2,804 la 2,961 persoane) trebuie sa manance lunar minimum 2 kg carne de porc, 35 de oua, 10 kg de cartofi si doua kg de fasole.
Sa bea mai mult de 13 litri de lapte proaspat ori sa foloseasca la prepararea hranei 2,5 litri de ulei si jumatate de kg de bulion.
In Ordonanta de Urgenta din 24 noiembrie 2000, semnata de Mugur Isarescu, se preciza ca acest cos minim constituie fundamentul salariului minim pe economie, al politicii salariale si al altor politici in domeniul social.
Da, dar stiti de ce, de mai bine de un an, nu se mai aude nimic despre el? Fiindca la sfarsitul lunii martie 2004, guvernul social-democrat al lui Adrian Nastase a avut grija sa abroge actele normative (ordonanta si legea) care-l constrangeau sa dea vesti proaste romanilor.
Mai ciudat este insa ca sindicatele n-au reactionat la anularea unor prevederi care-i interesau in cel mai inalt grad pe membrii lor.
Si omisiunea e o forma de minciuna
Nu ne ramane, asadar, decat sa reparam omisiunea si sa facem ce n-am facut inca de anul trecut. Ultimele date referitoare la cosul minim provin din trimestrul al doilea din 2003. Ele aratau necesitati minime de consum de 5,5 milioane lei pentru o gospodarie sau de 1,97 milioane pentru o persoana. La un salariu minim de 2,5 milioane la acel moment, totul pare OK.
Numai ca aparentele, ca de obicei, insala. In gospodariile din Romania in care capul familiei este salariat, doar jumatate din membrii aces