Economia americana, a declarat Alain Greenspan, presedintele Rezervelor Federale Americane (Fed), intr-o expunere la Clubul Economic din New York, va "digera si socul provocat de cresterile fulminante ale preturilor la energie din ultimele luni, in ciuda incertitudinilor ce planeaza asupra pietelor petroliere".
Pentru a-si convinge auditoriul, Greenspan, citat de Associated Press, a reamintit faptul ca, in ultimii 20 de ani, "economia americana a trebuit sa absoarba o intreaga serie de socuri, inclusiv cel de la 11 septembrie 2001, caderile la Bursa, dar mai ales cresterile explozive ale preturilor la petrol inregistrate in ultimii ani".
Referindu-se la imensul deficit comercial al Statelor Unite, presedintele Fed nu crede ca o modificare a politicii monetare a Chinei, in sensul reevaluarii yuanului in raport cu dolarul american, ar putea constitui o solutie pentru diminuarea deficitului actual in schimburile comerciale chino-americane si a deficitului global american. Dupa cum se stie, deficitul comercial al SUA, considerat a fi unul "record", a fost evaluat la finele anului trecut la 617 miliarde de dolari, din care 162 miliarde reprezinta deficitul din comertul cu China.
Analistul economic al Associated Press apreciaza ca, in acest caz, avem de-a face cu "cel mai mare deficit inregistrat vreodata de Statele Unite in relatiile cu o singura tara". Explicand de ce nu crede ca o reevaluare a yuanului chinezesc in raport cu dolarul va contribui cu siguranta la diminuarea deficitului SUA, Greenspan a spus ca, intr-o asemenea situatie, companiile s-ar putea orienta spre spre alte tari, cum ar fi Thailanda ori Malaysia, pentru achizitionarea de marfuri, si nu catre producatori americani. In ceea ce priveste perspectivele in politica monetara a Chinei, Alain Greenspan si-a exprimat opinia ca, in cele din urma, Beijingul va accepta o modificare treptata