De cate ori are ocazia, ministrul Sãnãtãþii Mircea Cintezã incearcã sã se disculpe pentru acuzaþiile ce i se aduc referitoare la criza din sistemul sanitar romanesc. Mai nou, in apãrarea lui sare ºi premierul Cãlin Popescu Tãriceanu care afirmã cã pacienþii nu vor putea beneficia de calitatea doritã a serviciilor medicale atat timp cat sistemul nostru de sãnãtate se va sprijini doar pe cele cinci milioane de salariaþi care contribuie, la ora actualã, la fondul asigurãrilor de sãnãtate.
La mijlocul sãptãmanii trecute, el a lansat ideea cã este necesar ca ºi alte categorii de persoane, cum ar fi lucrãtorii agricoli, pensionarii sau beneficiarii Legii privind venitul minim garantat, sã plãteascã asigurãrile de sãnãtate: ''In toate þãrile, pensionarii plãtesc contribuþiile. La noi, decizia trebuie luatã fãrã ca veniturile obþinute din pensii sã fie afectate. Deocamdatã, autoritãþile analizeazã aceastã mãsurã''. Reacþiile din partea opiniei publice, indeosebi a asociaþiilor de pensionari, nu au intarziat sã aparã. Pensionarii nici nu vor sã audã de punerea in practicã a ideii premierului Tãriceanu.
La randul sãu, prim-ministrul s-a arãtat ''neplãcut surprins'' de reacþiile apãrute in urma afirmaþiilor sale. Mai mult, el cautã sã-i convingã pe cei care se opun acestei idei cã unele mãsuri sunt necesare astfel incat bugetul sã fie mai mare:
''Este nevoie de soluþii care sã aducã mai mulþi bani la buget din contribuþia fiecãruia. Trebuie sã plecãm de la principiul cã bugetul se construieºte prin lãrgirea bazei de impozitare la care participã cat mai mulþi cu puþin. In prezent, bugetul Romaniei este unul destul de restrans''. Pe de altã parte, Cãlin Popescu Tãriceanu spune cã problemele inregistrate in sistemul de sãnãtate nu sunt determinate numai de lipsa fondurilor, ci ºi de administrarea defectuoasã a sumelor alocate: ''Problema administrãrii ºi supraveg