Semnarea Tratatului de aderare la UE si invitarea Romaniei si Bulgariei sa isi desemneze observatori pentru Parlamentul European (PE) dau mari batai de cap partidelor parlamentare. La inceputul lunii septembrie sunt asteptati la Bruxelles, din partea tarii noastre, 35 de euro-observatori.
Potrivit algoritmului politic, PSD va avea 12, PNL - sapte, PD si PPRM - cate cinci observatori, UDMR - trei, conservatorii - doi, iar minoritatile - unul. Daca pana acum nici un partid nu stie exact pe cine va trimite in PE, ideile despre cum ar trebui sa fie "trimisii" nu lipsesc.
Puse cap la cap, portretul euro-observatorilor ar fi cam acesta: lipiciosi, carismatici, umblati prin lume, cunoscatori de limbi straine, nu prea tineri si buni lobby-isti.
Democratii sunt prinsi cu apropiata Conventie, in care isi vor alege noul lider, stabilirea observatorilor fiind amanata nu se stie pana cand. "Am avut o discutie foarte veche, cand s-au initiat grupurile de prietenie. Poate o sa incercam dupa Congres sa ii desemnam", ne-a explicat vicepresedintele Radu Berceanu, cel care coordoneaza grupurile parlamentare ale PD.
"Daca e un pusti de vreo 24 de ani, s-ar putea sa ni-l trimita dupa cafele"
El a spus ca din partea PD observatorii vor fi viitori candidati la alegerile pentru Legislativul European. Asa ca Berceanu intentioneaza sa le ceara democratilor impunerea anumitor criterii destul de dure pentru desemnarea celor cinci observatori.
Sa vorbeasca doua limbi straine, caci, spune el, "foarte multe lucruri se fac la intalniri informale, unde nu sunt translatori": "Nu se poate sa fii la primele contacte, sa ramai zgait!", "Daca e un pusti de vreo 24 de ani, s-ar putea sa nu-si dea seama ca e euro-parlamentar si sa-l trimita dupa cafele.
S-ar putea sa-l confunde cu baiatul care aduce cafelele", "Trebuie sa fie