Macrouri cu vin alb
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 macrouri mici, 2 morcovi, 2 cepe, 1 lamaie, 1 tulpina de praz (partea alba), 3 cuisoare, 500 ml vin alb sec, 5 g boabe de piper negru, 1 legatura marar verde, sare grunjoasa, sare fina, 50 ml otet (alb).
Mod de preparare:
Taiati capetele si aripioarele macrourilor si scurtati-le coditele. Despicati-le pe burta, curatati-le si treceti-le imediat pe sub jetul de apa rece. Zvantati-le, sarati-le in interior (cu sare fina) si asezati-le intr-o forma termorezistenta.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Curatati morcovii si taiati-i rondele. Curatati, spalati si tocati marunt ceapa si prazul. Spalati lamaia si taiati-o in semi-rondele.
Puneti pe foc, intr-o oala, vinul si otetul si cand clocotesc, si 50 ml de apa. Introduceti in oala legumele, cuisoarele, piperul boabe si cateva fire de marar, adaugati sarea grunjoasa, lasati-le sa fiarba incet, circa 15 minute, si rasturnati-le imediat peste macrouri. Dati-le 3 minute la cuptorul incins si lasati-le apoi - aproximativ 30 de minute - sa se raceasca. Inainte de a le servi, tineti macrourile cel putin o ora la frigider. Asezati cate 2 macrouri pe o farfurie cu legumele de jur imprejur, ornati-le cu mararul verde taiat mai mare si serviti-le reci.
Chec de morcovi cu costita afumata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg morcovi curatati de coaja, 20 felii subtiri costita (bacon), 4 oua, 50 g unt + inca 20 g pentru tava, sare, piper macinat.
Mod de preparare:
Taiati morcovii bucati si fierbeti-i circa 15 minute in aburi. Incingeti cuptorul la 180gr., ungeti cu unt forma de chec si tapetati-o cu hartie pentru copt, unsa si ea cu unt.
Puneti morcovii in bolul robotului de bucatarie, mixati-i - fara sa-i maruntiti prea tare - si puneti deoparte 1/3 din ei. Spargeti ouale in bol, adaugati sare si piper si c