Daca nu ar fi pusa in pericol siguranta sistemului energetic, Termoelectrica ar trebui desfiintata. Potrivit raportului administratorilor, societatea inregistra, la finele anului trecut, creante de peste 21.600 miliarde de lei si credite bancare care depasesc 18.000 miliarde lei.
Desi situatia este critica, iar reprezentantii FMI cer restructurarea „la sange", Termoelectrica nu poate fi inchisa pana in 2015. Motivul: termenul de rambursare a unor credite bancare expira peste 10 ani.
O solutie ar fi ca Ministerul Finantelor sa preia aceasta „grea mostenire", lucru care nu se doreste, sustin specialistii in domeniu. Guvernul are la dispozitie 3 luni pentru a face curatenie la Termoelectrica.
FMI a cerut ca, pana la data de 1 septembrie, sa se inchida 3 grupuri de la electrocentralele Braila, Borzesti si Doicesti. Este posibil ca autoritatile romane sa rezolve altfel problema la Doicesti. Compania ceha CEZ si-a exprimat interesul pentru Doicesti.
Cehii vor sa faca un grup nou la Doicesti, spun surse autorizate. Investitorii au discutat pe aceasta tema cu ministrul Economiei, Codrut Seres, care le-a propus sa le ofere si mine de la Societatea Nationala a Carbunelui si sa se creeze astfel un complex energetic.
In cazul in care CEZ se razgandeste, grupul de la Doicesti trebuie inchis, afirma aceleasi surse. Si pentru grupul 4 de la Braila exista interes din partea mai multor investitori, sustin reprezentantii Ministerului Economiei.
In ce priveste creditele bancare si creantele, autoritatile romane nu au gasit solutii pentru rezolvarea acestor probleme. „Gradul de recuperare a datoriilor este foarte scazut si nu se intrevede o imbunatatire a situatiei", afirma surse din Ministerul Economiei.
Cu angajatii societatii, lucrurile sunt mai clare. Desi se vor inchide 3 grupuri, nu vor fi disponibilizari,