"Prezenta UDMR si a altor minoritati nationale (in Parlament – n.red.) nu se mai justifica in prezent, mentinand doar tensiuni inutile", a declarat presedintele Ligii Pro Europa (LPE), Smaranda Enache. LPE solicita ca, prin noul pachet de legi electorale, sa nu mai fie permis accesul in Parlament decat formatiunilor bazate pe doctrine politice clare.
In aceasta categorie nu s-ar mai putea integra UDMR sau reprezentantii celorlalte minoritati nationale, care au, in acest moment, cel putin un loc de deputat asigurat prin lege. Ca sa nu dispara de pe scena politica, viitorul ex-UDMR va trebui sa-si aleaga, ca definitorie, una dintre cele patru platforme ideologice ce coabiteaza acum in sanul Uniunii.
Ungurii si UDMR mai au doar trei optiuni: Dispar de pe scena politica, se divizeaza in patru partide minuscule sau trec peste disensiunile interne si adopta o ideologie si o doctrina politica clara.
Smaranda Enache a spus ca nu este de acord cu actualul text al legii minoritatilor si ca se va opune votarii acestei variante. Ea a precizat ca, in forma actuala, documentul contravine normelor europene privind democratia. "Guvernantii se grabesc si, ca de fiecare data, comit greseli care ne vor costa pe viitor", a declarat Smaranda Enache.
Ea a punctat faptul ca legea minoritatilor trebuie discutata intr-un pachet de legi pentru ca ea implica, inevitabil, si efecte electorale. Ca atare, legea minoritatilor trebuie amanata pentru ca in prezent ea nu regleaza si functionalitatea politica.
Smaranda Enache a spus ca nu este impotriva autonomiei culturale, insa este extrem de important ca un partid care reprezinta o etnie sa nu "acapareze" intregul electorat. Enache a precizat ca nu este posibil ca fiecare reprezentant al unei etnii sa se duca sa activeze in Parl