Un bucurestean a solicitat, de curand, Primariei sectorului 4, un certificat de producator pentru ca intentioneaza sa inceapa o afacere cu... prepelite. Certificatul de producator costa 330.000 lei. Un bucurestean a solicitat, de curand, Primariei sectorului 4, un certificat de producator pentru ca intentioneaza sa inceapa o afacere cu... prepelite. Certificatul de producator costa 330.000 lei. Directia Cadastru Fond funciar l-a trimis la Asociatia Cinegetica din Romania, care sa ii elibereze un act din care sa rezulte ca este apt sa creasca aceste pasari. Unul dintre cei carora le merge afacerea ca pe roate este Stefan Mihai, din Bucuresti. A inceput cu 30 milioane de lei, in urma cu doi ani. Acum castiga lunar cam 40-50 milioane lei. Are o adevarata ferma, undeva in Calarasi. Creste cateva mii de prepelite, de sase feluri: franceze, japoneze, albe, tibetane, aurii si faraon. Spune ca prepelitele sunt o afacere buna in Romania, dar ca nu sunt decat vreo patru mari producatori. Prepelita japoneza sau franceza are 170 grame, iar una "faraon", care este crescuta pentru carne, are 350-400 grame. Aceasta din urma se gaseste in comert, la caserola, cu aproape 200.000 lei/kg. Crescatoria de prepelite nu este o activitate complicata: trebuie doar sa le asiguri pasarilor temperatura necesara. La puii mici este nevoie de 38-40 grade, apoi temperatura scade treptat la 33 grade. Temperatura optima pentru ouat este de numai 10 grade. Prepelitele au nevoie in permanenta de lumina. Se folosesc neoane obisnuite si, in anumite cazuri, lumina colorata in alb si rosu, care este un stimulent pentru aceste pasari. Oul de prepelita costa intre 1.500 lei si 8.000 lei. Puii de o zi costa 10.000 lei bucata, iar un pui de 7 zile, tipul faraon - 30.000 lei. O prepelita adulta pentru sacrificare, la sase saptamani, costa 40.000 lei, iar una adulta pentru reproductie 60.000 lei.