SANATATEA ADOLESCENTULUI Este un lucru stiut deja de toata lumea ca adolescenta inseamna o perioada de majore transformari si restructurari. Ceea ce se stie mai putin este ca nu doar copilul se transforma, incepand sa isi dezvolte personalitatea si incercand sa isi impuna propriile pareri, ci intreaga familie. de ANDRADA FLORIA Pentru ca parintii trebuie sa isi schimbe si ei atitudinea fata de copilul lor, devenit acum adolescent. Iar de cele mai multe ori exista un decalaj destul de mare intre viteza cu care se petrec transformarile in viata tanarului de 14-18 ani si ritmul schimbarilor de atitudine ale parintilor. Acesta este si motivul principal pentru care se nasc arhicunoscutele conflicte intre generatii.
La varsta adolescentei se redistribuie interesele: creste interesul pentru grupul de prieteni si scade aderenta la grupul familial. Se reordoneaza valorile, performanta scolara nemaifiind, de foarte multe ori, o prioritate. De asemenea, se modifica toate gusturile tanarului, si cele vestimentare, si cele de petrecere a timpului liber. Insa cel mai important este ca la varsta adolescentei apar, din punct de vedere psihologic, nevoi noi: tinerii vor mai multa autonomie, independenta, libertate si intimitate. Iar in cele mai multe cazuri parintii continua sa manifeste fata de ei acelasi tip de educatie ca atunci cand erau copii: incearca sa controleze tot, sa afle toate "secretele". Adolescentii resimt acest tip de atitudine ca pe o cotropire a vietii intime.
In general, parintii accepta greu transformarile. Insa in momentul in care copilul lor devine adolescent ar trebui, in teorie, si ei sa devina altfel de parinti.
O familie unita Conflictele dintre parinti si adolescenti duc la negarea valorilor pe care familia le promoveaza, incepand de la regulile de politete si de buna-cuviinta pana la acceptarea unor programe: mese in fami