Un loc de munca nou creat in urma unei investitii de tip green-field costa in medie 60.000 de euro. Investitorii din industria componentelor electrice au platit cei mai putini bani pentru infiintarea unui loc de munca, iar cei din industria sticlei, cei mai multi.
Investitiile facute de la zero, asa-numitele investitii de tip green-field (din „iarba verde"), sint in general realizate de companiile straine, lucru de altfel de inteles, avind in vedere faptul ca vin in Romania cu o forta financiara consistenta.
Anul trecut, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a derulat un numar de 20 de proiecte noi de tip green-field, care sint in faza de implementare (construire de capacitati de productie) sau in functiune.
Valoarea totala a acestor proiecte, potrivit datelor prezentate de ARIS, este de 959,76 milioane de euro. In urma acestor investitii se preconizeaza crearea a 15.625 de locuri de munca.
Reiese ca un loc de munca nou infiintat costa in medie 61.424 de euro. Saptamina trecuta, vicepremierul George Copos, politician venit din mediul de afaceri, a avansat o alta cifra, 100.000 de euro. De aceeasi parere a fost si presedintele patronatului din industria textila FEPAIUS, Maria Grapini.
Costuri
Costurile pentru infiintarea unui loc de munca au in componenta mai multe elemente: pretul terenului, valoarea constructiei, pretul utilajelor, cel al utilitatilor, cheltuielile cu forta de munca etc. Recuperarea investitiei se face de regula in citiva ani.
Maria Grapini ne-a spus ca respectivele costuri difera de la o regiune la alta, intrucit pretul terenului si forta de munca sint mult mai mari in Bucuresti decit in Moldova, de exemplu. Grapini a declarat ca a investit intr-o unitate de productie din Bucuresti cinci milioane de euro, suma insuficienta, spune ea, intrucit pentru cei 150