Hadrian Borcea, medicul coordonator al SMURD Bihor(Foto: )
Apel telefonic disperat. Un om se zbate intre viata si moarte. In cateva minute, masina strabate in goana strazile orasului cu sirenele urland la maxim. Cateva clipe de intarziere pot insemna viata unui om. Sunt salvatorii de vieti, aflati intr-o permanenta lupta cu moartea.
Judetul Bihor este printre putinele din tara care beneficiaza de un serviciu medical de urgenta. Zi si noapte in alerta de gradul zero, echipajele Serviciului Mobil de Urgenta, Resuscitare si Descarcerare (SMURD) Bihor alearga pe sosele incearcand sa salveze vieti.
Numai anul trecut, au avut peste 3.000 de interventii de urgenta, la care se mai adauga alte cateva mii de deplasari la cazuri de o gravitate mai redusa.
SMURD Bihor a luat fiinta in 1993, in urma colaborarii dintre Directia de Sanatate Publica Bihor si Brigada de Pompieri "Crisana".
Rezistenta la stres
"SMURD exista numai in opt judete din tara, unde autoritatile locale au acordat o mare atentie serviciilor de urgenta. Scopul serviciului nostru e de a interveni la urgentele majore, de grad 0 si 1, adica cele care pun in mare pericol viata.
Nu deservim nici urgentele de gradul 2,cum ar fi o colica renala sau biliara, sau indigestiile.", spune Hadrian Borcea, medicul coordonator al SMURD, Bihor.
Profesionalism, cunostinte vaste de medicina si un caracter foarte puternic. Acestea sunt calitatile de baza pentru un bun medic de urgenta.
"Pregatirea unui medic de interventie trebuie sa fie desavarsita. Configuratia psihologica are un greu cuvant de spus. Nu se permit greseli. Aici nu poti gresi decat o singura data iar asta poate costa o viata de om", continua doctorul.
O p