Atunci cand o companie nu mai da randamentele asteptate, iar problemele se regasesc in activitatea de baza, restructurarea traditionala se poate dovedi un proces lung si anevoios si in multe cazuri din Romania, sortit esecului.
Concurenta tot mai mare din mediul de afaceri romanesc a determinat companiile sa caute solutii noi de management, ce si-au dovedit deja eficacitatea in economiile mature.
Una dintre solutiile radicale pentru imbunatatirea afacerii este reengineeringul sau regandirea proceselor unei intreprinderi - de la cele economico-financiare la fluxurile de activitati, de documente si de informatii, si la valorificarea resurselor umane.
Cand nici o strategie de restructurare a afacerii pare sa nu mai dea roade, iar pozitia pe piata nu mai este sigura sau falimentul este din ce in ce mai aproape, se impun masuri extreme.
Pana acum, putine firme romanesti au aplicat intr-o forma sau alta strategii de reengineering. Reengineeringul presupune in primul rand regandirea de la zero a afacerii si utilizarea tuturor resurselor disponibile pentru aceasta restructurare radicala. Regandirea afacerii implica, de asemenea, si cresterea gradului de automatizare a proceselor de productie. In timp ce la noi nici nu a s-a nascut acest curent, in Statele Unite, patria solutiilor inovatoare de management, reen-gineeringul este deja contestat la nivel teoretic.
Uzina de Masini Electrice Bucuresti (UMEB), companie controlata indirect de Fondul American de Investitii Broadhurst, urmeaza in prezent un proces de reengineering cu termen de finalizare la mijlocului acestui an. Deja, pentru 2005, conducerea UMEB si-a propus o crestere a cifrei de afaceri cu 20% fata de cele 9,3 milioane de euro din anul precedent si o majorare a productivitatii cu 40% fata de 2004. UMEB produce motoare electrice si generatoare electrogene.