In primul trimestru, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,13% din PIB, respectiv de 3.710,2 miliarde lei, cam tot atat cat trebuie sa dea guvernul pentru zonele afectate de inundatii din judetul Buzau.
Ministrul lucrarilor publice, Gheorghe Dobre, a estimat costurile refacerii infrastructurii Drumului national Buzau - Brasov, blocat in urma alunecarilor de teren produse ca urmare a ploilor abundente, la 1 milion de euro, aceasta fiind, insa, o estimare preliminara.
Excedentul dispare astfel dintr-un foc, iar cheltuielile neprevazute nu se opresc aici.
Guvernul va fi nevoit sa finanteze si un proiect de constructii de case in zonele afectate de inundatii, in valoare de 24 de milioane de euro, care trebuie incheiat pana la inceputul iernii.
"Rectificarea bugetara era aproape terminata pana sa apara problema inundatiilor. Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii, au solicitat resurse suplimentare.
Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", a afirmat recent ministrul finantelor, Ionut Popescu.
Tinta de deficit bugetar, incerta pe fondul unui an agricol compromis
Tot din cauza inundatiilor este aproape sigur ca vom avea un an agricol compromis.
Nu mai putin de 75.153 de hectare de teren agricol au fost calamitate, iar ploile nu s-au oprit inca.
Programul de guvernare prevede in mod expres subventionarea primelor de asigurare si plata despagubirilor pentru calamitati naturale de la buget, dar pe langa acesti bani Romania trebuie sa se gandeasca acum si la resurse pentru importul de produse agricole pentru asigurarea rezervelor, in special de cereale.
Productia agricola are relevanta in cazul deficitului bugetar din cel putin inca un punct de vedere. In 2004, pe fondul anu