Confederatiile sindicale si cele patronale au eliminat trei sferturi din punctele aflate in divergenta privind noul Cod al muncii, alte 11 probleme urmand a fi analizate in cateva zile, cand partenerii sociali vor relua discutiile.
Ultima discutie intre partenerii sociali a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, patronatele si sindicatele avand in continuare pareri diferite privind - printre altele - formarea profesionala, plata salariilor pe timpul intreruperii activitatii, conditiile de concediere colectiva si regulamentele de ordine interioara.
Astfel, angajatorii sustin ca formarea profesionala nu este obligatorie si ca trebuie facuta tinand cont de necesitati si de posibilitatile financiare ale fiecarei societati, a declarat Bogdan Hossu, liderul "Cartelului Alfa".
O alta problema in divergenta intre angajati si angajatori o constituie perioada de dupa concedierile colective in care pot fi facute angajari, numai daca fostii disponibilizati refuza intoarcerea la fostul loc de munca. Potrivit lui Hossu, angajatorii vor ca aceasta perioada sa fie mai mica de 12 luni, cat este in prezent.
Actualul Cod al muncii ii obliga pe angajatori sa intocmeasca un regulament de ordine interioara. Toate partile sunt de acord cu acest lucru, mai putin Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Private din Romania, care - sustine Bogdan Hossu - considera ca acest regulament trebuie sa fie obligatoriu numai in cazul societatilor care au mai mult de 50 de angajati.
Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical, a declarat ca, pana acum, discutiile s-au purtat intre tehnicienii specializati ai sindicatelor si patronatelor. Jurca spera ca, saptamana viitoare, cele doua parti sa ajunga la un punct comun si in ceea ce priveste cele 11 probleme aflate acum in divergenta, pentru a putea inainta Parlamentului un text acceptat atat