Ucrainenii au planuri marete, de-a dreptul colosale, pentru Insula Serpilor, un petic de pamant din Marea Neagra, a carui apartenenta este disputata de Romania la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
Vecinii nostri de la nord-est nu numai ca au pus la cale un "Program complex de dezvoltare viitoare a infrastructurii, de desfasurare a activitatii administrative pe insula si pe platforma continentala", dar au si rescris istoria Insulei Serpilor, in asa fel incat Romania nu apare mentionata pe nicaieri, din secolul al VIII-lea pana in prezent.
"DESCOPERITORII RUSI". Toate aceste detalii sunt publicate in cotidianul ucrainean Odeskii Vestnik, intr-un articol al autoarei Valentina Surina. Ea relateaza cu candoare ca "prima expeditie ruseasca, care a avut loc in secolul al XIX-lea, a gasit insula bogata in serpi".
Mai mult, insulita mai mica de un kilometru patrat adaposteste, in viziunea autoarei, "o flora si o fauna salbatica bogate atat pe uscat, cat si in platforma continentala".
FOARTE MULTA TREABA. Se pare ca nevoile peticului de pamant sunt complexe, ca pentru un vast domeniu greu de strabatut. Cea mai stringenta nevoie, se spune in articol, o reprezinta "un gospodar care sa se implice in toate problemele, sa concentreze informatiile, sa coordoneze programele numeroase ale oamenilor de stiinta, ale ghizilor si administratiei".
Ucrainenii sunt pusi pe fapte mari daca isi inchipuie ca trebuie "coordonata", pe un kilometru patrat, activitatea ghizilor. Probabil acestia vor conduce sutele de turisti la viitoarea biserica ce a si primit, fara a fi pusa inca nici o caramida, binecuvantarea Mitropolitului Ismailului si Odesei.
VISATORI. Insula nu va fi doar "obiectiv turistic", pentru ca "o insula cu o suprafata de un kilometru patrat nu are o importanta secundara", se imbarbateaza ucrainenii.