Termenul prevazut in Planul Anticoruptie pentru adoptarea legilor justitiei, convenit cu oficialii europeni, a fost depasit deja cu mai bine de o luna, dar parlamentarii nu se grabesc sa le vada votate, chiar daca acest lucru ne poate aduce o bila neagra in Raportul de tara al Comisiei Europene din octombrie.
Deputatii si senatorii vor ca proiectele sa fie discutate in grupurile parlamentare inainte ca guvernul sa-si asume raspunderea pentru ele.
Consiliul de Coordonare a Coalitiei (CNC) va relua miercuri discutiile pe marginea legilor justitiei, dupa ce saptamina trecuta a decis ca acestea sa fie dezbatute si amendate in grupurile parlamentare inainte de asumarea raspunderii de catre executiv. Astazi, Monica Macovei se va intilni cu grupurile parlamentare ale PNL si PD pe acelasi subiect.
Deputatul Partidului Conservator, Daniela Popa, membru in CNC, sustine ca toti membrii coalitiei au fost de acord ca proiectele de reforma a justitiei sa urmeze acelasi drum ca si legile proprietatii. In plus, UDMR a conditionat votul pe legile justitiei de adoptarea in parlament, in forma propusa de guvern, a legii minoritatilor.
Calculele arata ca asumarea raspunderii se va produce la sfirsitul lunii iunie, adica la peste doua luni de la expirarea termenului prevazut in Planul de Actiune care insoteste Strategia Anticoruptie. Reprezentantii Ministerului Justitiei sustin ca intirzierea ar fi fost "negociata si acceptata" de responsabilii europeni.
"In momentul in care s-a stabilit luna aprilie ca termen de adoptare a modificarilor si completarilor celor trei legi privind reforma justitiei s-a mizat pe faptul ca ele vor putea fi aprobate prin ordonanta de urgenta. Cum toata lumea, si in primul rind magistratii, s-a opus acestei proceduri, s-a ajuns la varianta adoptarii raspunderii.
Reprezentantii nostri au fost la Br