Desi piata PC-urilor a crescut semnificativ in ultimii ani, Romania este considerata, in continuare, doar o piata de consum. Marii producatori nu deschid unitati de producere a componentelor de PC in Romania.
Daca prezenta lor in tarile asiatice, precum Taiwan sau China, a devenit ceva banal, surprinde faptul ca aceste componente se produc in tari in care forta de munca este mai scumpa decit la noi. Este cazul Irlandei sau al Marii Britanii.
Specialistii considera ca marile companii nu vin in Romania pentru ca lucratorii romani nu sint pregatiti sa foloseasca tehnologia uzitata pentru producerea pieselor de acest fel. De asemenea, le este teama ca ideile le vor fi furate deoarece drepturile de autor nu sint suficient protejate. Facilitatile fiscale i-ar stimula. S-a dezvoltat insa semnificativ asamblarea de PC-uri.
In ultimul an, au fost asamblate in Romania peste 100.000 de unitati.
Piata romaneasca este atractiva, din punctul de vedere al consumului, pentru companiile care produc componente de calculatoare si aparatura electronica. Cu toate acestea, marile companii nu se inghesuie sa produca in Romania. Sint preferate tarile asiatice. S-a dezvoltat ramura asamblarii de sisteme.
Productia de componente de calculatoare este aproape necunoscuta in Romania. Slaba dotare tehnologica si lacunele din legislatia privind proprietatea intelectuala tin inca departe de Romania posibilii investitori interesati in dezvoltarea unor puncte de productie a unor componente pentru PC-uri sau pentru aparatura electronica.
Sint preferate tarile asiatice, unde pretul fortei de munca este mai mic, iar tehnologia permite producerea unor componente la standardele dorite. Specialistii apreciaza ca acordarea unor facilitati fiscale si garantarea protejarii drepturilor de proprietate intelectuala ar aduce un plus de siguran