In cadrul Proiectului Phare Constructia institutionala a serviciilor sociale in Romania, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a lansat, ieri, Programul de formare in practica asistentei sociale, destinat referentilor sociali ai autoritatilor publice locale de pe intreg teritoriul Romaniei.
Prin acest program, 1.200 de functionari de la Consiliile Locale din 41 de judete si din municipiul Bucuresti vor beneficia de formare de specialitate.
Lor li se alatura reprezentantii Directiilor Judetene de munca, solidaritate sociala si familie si cei ai Directiilor generale de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului din subordinea Consiliilor Judetene.
Durata unui modul de formare este de o saptamana. Pentru acest program au fost infiintate centre regionale de formare in Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
Cei 45 de formatori, selectionati din universitati, de la Directiile Judetene de munca, solidaritate sociala si familie si din sectorul neguvernamental, vor sustine prezentari pe teme precum: structura serviciilor sociale, relatiile cu clientii si comunicare, legislatie, valori in asistenta sociala, probleme etice si dezvoltare comunitara.
Cursurile sunt predate pe baza unui manual conceput de cadre universitare si asistenti sociali cu experienta.
Obiectivul programului consta in perfectionarea deprinderilor profesionale ale referentilor sociali si, prin aceasta urmarindu-se consolidarea capacitatii institutiilor in domeniul social, astfel incat autoritatile publice locale sa fie mai bine pregatite sa abordeze furnizarea de servicii sociale in functie de nevoile oamenilor si de standardele europene.
Proiectul Phare Constructia institutionala a serviciilor sociale in Romania a initiat, de asemenea, un curs de masterat in politici sociale si administratie