Valorile unitare ale activelor nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat, la 30 aprilie, deprecieri pe linie fata de luna anterioara, valoarea unitara medie a activelor nete fiind cu 1,37 la suta mai mica decat cea din luna anterioara, conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Activele nete cumulate au inregistrat si ele o diminuare de 2,5 la suta fata de luna anterioara, insa si-au pastrat o crestere cumulata de la inceputul anului de 14,8 la suta.
Nivelul de capitalizare atins la finele lunii aprilie, superior celui din martie, a fost cu 10,4 la suta mai mic decat suma activelor nete ale SIF la aceeasi data.
Fata de luna martie, cand actiunile SIF s-au tranzactionat fara exceptie cu discount, in luna aprilie actiunile SIF Muntenia s-au tranzactionat cu prima de 4 la suta, iar actiunile celorlalte SIF-uri cu discount cuprins intre 8 si 24 la suta.
Pe ansamblul tranzactiilor SIF, discountul fata de preturile de inchidere din ultima zi de tranzactionare din martie a fost de 11,07 la suta, nivel cu peste 44 la suta mai mic decat cel din luna anterioara.
Conform datelor UNOPC, toate cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat deprecieri fata de luna anterioara, cu SIF Transilvania in fruntea deprecierilor, cu 4,4 la suta, urmata de SIF Moldova, cu 3,1 la suta, SIF Oltenia, cu 2,7 la suta, SIF Banat-Crisana, cu 1,6 la suta si SIF Muntenia, cu 0,01 la suta.
Comparativ cu inceputul anului, SIF Moldova isi pastreaza o crestere a cursului de 13,7 la suta, SIF Banat-Crisana, de 12,6 la suta, SIF Oltenia, de 12,3 la suta, SIF Muntenia, de 8,9 la suta si SIF Transilvania si-a pastrat un avans de doar 6,4 la suta.
In ceea ce priveste rata de eficienta financiara, SIF Oltenia s-a aflat in topul celor cinci societati, cu 1,90 la suta,