« Osama » este primul film care marcheaza noua perioada din istoria Afganistanului, dar si debutul lui Barmak ca producator de filme artistice. « Osama » este o poveste trista si amara despre viata de zi cu zi a afganilor, o poveste despre cei care si-au pierdut identitatea in numele lui Osama.
Filmarile realizate in Kabul, ofera o perspectiva noua asupra perioadei in care Talibanii au controlat orasul. Actorii, amatori cu totii, sunt oameni obisnuiti care locuiesc in oras.
In timpul primului secol de istorie cinematografica, dificultatile economice si culturale au diminuat productia afganistana la doar 40 de filme si scurt-metraje.
Productia filmului a durat peste un an. Proiectul a inceput in iunie 2002 si a luat sfarsit in martie 2003, la Kabul, o suburbie a orasului Kabul, dupa prabusirea regimului Taliban.
Povestea filmului se refera la o fata de 12 ani care impreuna cu mama ei si un baietel (Spandi), au supravietuit demonstratiilor represive ale femilor afgane, care au marcat debutul regimului Taliban.
Fata si cu mama ei lucreaza intr-un spital dar in scurt timp isi dau seama ca Talibanii i-au dat afara pe cei care lucrau acolo si ca se pregatesc sa inchida cladirea.
Talibanii vor sa fie siguri ca nici o femeie nu poate iesi din casa in absenta unui companion legal (un membru al familiei). Oricine incalca aceasta lege va fi pedepsita.
Cum sotul si fratele ei au murit, nimeni n-o mai poate ajuta sa aiba grija de familia ei, iar mama fetei, care tocmai si-a pierdut slujba, decide impreuna cu bunica copiilor sa schimbe infatisarea fiicei sale astfel incat aceasta sa treaca drept baiat.
Aceasta hotarare o inspaimanta pe fata, care se teme de ceea ce se va intampla daca Talibanii ii descopera adevarata identitate.
Pentru a obtine o slujba, mama si fiica se duc la laptar, un prieten d