Consilierul prezidential Theodor Stolojan a recomandat atasatilor comerciali sa nu mai trimita reprezentantii companiilor straine sa solicite audiente la prim-ministru sau la presedintie si sa-i indrepte spre ARIS. El a participat, ieri, la reuniunea consilierilor economici din reteaua externa a MEC. "E umilitor sa se creada ca o firma straina nu poate face afaceri in Romania daca nu ajunge la presedinte sau prim-ministru", a spus Stolojan, aratand ca aceasta practica foarte des utilizata in trecut trebuie eliminata. El a mai afirmat ca, din pacate, Romania nu are produse sau servicii cu care sa fie lider mondial, dar ca exista oportunitati care trebuie promovate, facand referire la produsele ecologice.
Prezent la acelasi eveniment, premierul Tariceanu a cerut consilierilor economici ai Romaniei din strainatate sa renunte la atributiile de simpli observatori si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si sa sprijine mai eficient firmele autohtone care incearca sa investeasca in alte tari. El s-a declarat nemultumit de "imobilitatea" acestora si de lipsa unei coordonari eficiente cu Ministerul Afacerilor Externe in promovarea intereselor regionale ale Romaniei privind fluxurile energetice de la est la vest, piata energiei in sud-estul Europei si exportul in regiunea Marii Negre.
"Suntem intr-o competitie feroce cu celelalte tari din regiune pentru atragerea investitiilor, iar birourile de expansiune economica ce vor functiona in strainatate trebuie sa sprijine patrunderea firmelor romanesti pe pietele externe si dezvoltarea exportului", a spus Tariceanu.
In urma cu aproximaiv doua saptamani, Guvernul a aprobat o hotarare privind noua organigrama a Ministerului Afacerilor Externe, act normativ care prevede, printre altele, incheierea unui protocol cu Ministerul Economiei si Comertului, pentru redefinirea posturilor de atasati comerc