Intelectualii comunisti, adusi in fata instantei
Romania s-a confruntat intre 1935 si 1936 cu puternica ascensiune a extremei drepte si cu luarea de pozitie a fortelor politice de stanga, care declarau crearea unui front antifascist. Petre Constantinescu-Iasi, care se declara militant antifascist, a fost chemat in Justitie din ordinul autoritatilor romane. de IRINA ACHIM CHISINAUL, ASEDIAT. Seria de procese anticomuniste a continuat si in capitala Basarabiei. Cei opt din boxa acuzatilor erau intelectuali, membri ai Comitetului antifascist regional basarabean In primele zile ale lunii martie 1936 incepea la Chisinau procesul unui grup de militanti din Basarabia care se declarau antifascisti. In realitate, sub umbrela "antifascismului", Cominternul daduse dispozitii comunistilor sa se organizeze legal. In aceste "comitete antifasciste" trebuiau atrase si persoane care nu aveau neaparat legaturi directe cu comunismul, dar care puteau aduce prestigiu.
ACUZAREA. Dat fiind faptul ca teritoriul Basarabiei se gasea sub stare de asediu, cei opt acuzati au comparut in fata unei instante militare - Consiliul de Razboi de pe langa Corpul III de Armata. Presedintia completului de judecata era exercitata de colonelul Cantemir Popescu. Maiorul Manea Cristea indeplinea sarcinile acuzarii, cu rang de comisar regal. Anuntat pentru data de 5 martie 1936, procesul "antifascistilor" a inceput cu o zi mai tarziu. Jurnalistii vremii, prezenti in numar restrans, au remarcat atmosfera tulburatoare de neliniste si de incordare care domnea in sala de judecata. Ca si la Craiova, accesul publicului, al presei si chiar al avocatilor apararii in sala a fost profund restrictionat. Au fost introduse permisele de acces, iar sala a fost sub paza militara.
Toate aceste evenimente, precum si judecarea procesului aproape cu usile inchise l-au facut pe avocatul Grigore Iunian sa e