Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a atras atentia, zilele acestea, printr-un comunicat de presa reluat de Mediafax, ca investitorii straini incep sa isi retraga banii din Rusia din cauza temerilor privind implicarea excesiva a statului in economie. Increderea investitorilor din Rusia a fost afectata de amestecul statului in dezmembrarea grupului petrolier Iukos, in cursul anului trecut, dar si de solicitarea recenta a presedintelui Vladimir Putin, adresata Guvernului, de a asigura controlul national asupra domeniilor strategice ale economiei.
Potrivit BERD, datele economice confirma preocuparea ca anumiti investitori parasesc Rusia. "Este clar ca in perioada 2003-2004 a avut loc o intensificare a iesirilor de capital din Rusia... si acest fapt reflecta cresterea nesigurantei mediului de afaceri", a spus Steven Fries, din cadrul BERD, cu ocazia reuniunii anuale organizate la Belgrad.
Dupa cum subliniau si reprezentantii BERD, o contributie semnificativa la cresterea neincrederii mediului de afaceri din Rusia a avut-o in special cazul Hodorkovski. Procesul, inceput in octombrie 2003, printr-o ''arestare teatrala'' - dupa cum o cataloga la acea vreme presa straina - a lui Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, pare sa tina la nesfarsit, verdictul fiind amanat de la o zi la alta, ''din cauza excesului de zel'' de care vor sa dea dovada judecatorii. Se incearca, de fapt, pe de o parte, crearea impresiei unui verdict intemeiat, iar pe de alta parte, abaterea atentiei presei de la scandalul provocat. Imediat dupa arestarea lui Hodorkovski, in decembrie, Rosneft a achizitionat compania Iugansk, divizie a Iukos, printr-o procedura de executare silita, fapt ce a dus la cresterea datoriilor Rosneft cu peste 20 de miliarde de dolari, dar si la dezmembrarea colosului Iukos. De curand, aceeasi companie petroliera de stat, Rosneft, a renuntat la f