Campania pentru copiii abandonati in spitale pe care Jurnalul National a initiat-o are primele efecte. Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca, alaturi de Ministerul Sanatatii, a declansat o reevaluare a situatiei copiilor din maternitati si sectiile de pediatrie si ca urmareste identificarea de solutii concrete, inclusiv de ordin legislativ. de ADRIANA OPREA-POPESCU INTEGRETEII. Dupa decretei, sunt o noua categorie de copii romani defavorizati de o lege, care ii condamna la spitalizare, fara sansa de a fi adoptati Vreme de o saptamana, de cand am inceput sa publicam seria de articole despre copiii abandonati in spitale, am asteptat cu interes o reactie din partea autoritatilor. Premierul Tariceanu nu a raspuns nici pana astazi apelului prin care ii solicitam sa se implice in rezolvarea acestei probleme. Luni insa, la ora la care pe ecranele calculatoarelor din toate redactiile se scria povestea revenirii in tara a jurnalistilor rapiti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a emis un comunicat de presa. Un raspuns, primul de pana acum, la campania initiata de Jurnalul National.
MARTURISIRE. "ANPCD, se precizeaza in comunicat, este ingrijorata de situatia copiilor nou-nascuti care, in asteptarea plasamentului la un asistent maternal profesionist, isi petrec primele luni din viata in maternitati sau sectiile spitalelor de pediatrie. Deoarece legislatia in domeniu interzice plasamentul copilului cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani intr-o institutie, ANPDC este preocupata in gasirea cat mai rapida a unor solutii care sa permita copiilor parasiti sa creasca intr-un mediu familial.
Legea nr. 272 din iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005, prevede la articolul 60, alin. 1, ca «Plasamentul copilului care nu a i