Fantoma Bancorex bantuie economia noastra, ca un vampir inviorat de mirosul banilor si, de data asta, ar putea stanjeni calendarul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR).
Statul este proprietar prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS) peste 36,88% din BCR, dar nu se poate atinge in acest moment de un pachet de 7,5% din actiunile bancii, deoarece acesta este pus sub sechestru asigurator de o instanta, in contul unei obligatii de plata echivalente cu 18 milioane euro.
„In acest moment, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, s-au blocat 7,5% din actiunile bancii. Exista un recurs pe rol", ne-au confirmat surse din board-ul BCR.
Pe de alta parte, surse din piata financiara ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca atat investitorii interesati in BCR, cat si statul, ar agrea transferul unui pachet mai mare de 51% din actiunile BCR catre noul cumparator, cel mai probabil de 62%, ceea ce, in circumstantele actuale, nu prea e posibil.
Povestea are radacini intr-o afacere de comert exterior, sprijinita de Bancorex prin deschiderea unei linii de credit pentru firma Romanoexport SA controlata, la vremea aceea, de fostul ministru al Comertului din Cabinetul Vacaroiu, Petru Crisan.
Romanoexport SA a castigat, cu mare usurinta, un proces intentat impotriva BCR, in calitate de succesoare a Bancorex, in care cerea daune in valoare de 30 milioane de dolari, ne-a declarat fostul presedinte al AVAS, Mircea Ursache.
„BCR a platit, dar si-a recuperat banii de la Ministerul Finantelor, care, potrivit reglementarilor legale, acoperea orice litigiu pierdut izvorat din problemele Bancorex. Dupa ce a castigat pe fond, Romanoexport a intentat un nou proces in care cerea despagubiri si penalitati in valoare de aproximativ 18 milioane de euro.
Litigiile au fo