Reinstaurarea stabilitatii cursului euro/leu, cu concursul BNR, incurajeaza piata sa ignore complet riscul aparitiei unor corectii, mentinand apetitul pentru credite in euro si dolari. In acelasi timp, cresterea finantarilor in valuta este sustinuta de perspectiva relativ indepartata a scaderii dobanzilor la lei sub pragul de 10%: nu mai devreme de 2008-2009. Acestea au fost principalele probleme discutate ieri la seminarul "Cand vor ajunge dobanzile la creditele in lei la o singura cifra?", organizat de Ziarul Financiar impreuna cu ING Bank.
Intr-o declaratie recenta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu se arata surprins ca pe piata nu se simt cereri de cumparare de valuta, care sa acopere riscul unei eventuale reveniri a cursului, desi cotatiile sunt jos. "Daca lasi lichiditate pe piata, te astepti ca piata sa faca ceva cu banii respectivi; sa cumpere dolari, de exemplu; insa nu am constatat asa ceva. Chiar si bancile prefera sa accepte dobanzile mai mici oferite de BNR, fara a se gandi ca tendinta cursului se poate inversa la un moment dat si sa acopere din timp acest risc", a spus guvernatorul.
"Bancile romanesti sunt scumpe. Traim o tragedie a asumarii riscului si a adaptarii rapide la piata", spune Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact, un critic al politicii de creditare dusa de bancheri.
In acest context, pluteste in aer asteptarea unor corectii ale cursului, pe fondul speculatiilor ca BNR ar pandi iesirea unor capitaluri pentru a le taxa prin cresterea cotatiilor. Pe de alta parte, tot guvernatorul spune ca "presiunile de apreciere sunt continue". Cert este ca dupa o volatilitate socanta pentru piata in perioada decembrie-februarie, banda de fluctuatie a cursului s-a ingustat substantial in lunile martie-aprilie, mentinandu-se si in mai. Prin interventiile sale, BNR a indicat drept prag minim cota de 36.000 de lei p