Eficienta la Bucuresti, ineficienta la Bruxelles, cam asa sunt vazute alegerile anticipate pe relatia Romania-UE. Dupa aproape o saptamana de tacere, Calin Popescu Tariceanu i-a raspuns, tot prin intermediul presei, presedintelui Traian Basescu. Comisia Europeana a dat avertismente clare privind anticipatele. Acestea ar putea afecta calendarul stabilit pentru Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a afirmat premierul dupa ce seful statului remarca, saptamana trecuta, ca alegerile anticipate sunt singura solutie pentru eficientizarea activitatii Guvernului. Activitate in care Traian Basescu a gasit numai minusuri, pornind de la inundatii si sfarsind cu integrarea europeana.
"La nivelul Comisiei Europene exista perceptia favorabila ca ne facem treaba, dar, in acelasi timp, ne-au venit avertismente clare legate de anticipate", se apara Tariceanu. Seful Guvernului considera ca este inoportun sa se discute despre acest subiect permanent, explicand ca astfel se creeaza senzatia unei fragilitati la nivelul coalitiei de guvernare.
"Eu consider ca anticipatele ar putea sa aduca Aliantei o majoritate mult mai confortabila, cu care sa guverneze mult mai usor. Dar, in acelasi timp, am in fata si responsabilitatile care imi revin in calitate de prim-ministru al Romaniei, legate de aderarea la UE. Romania si-a luat la finele anului 2004 niste angajamente care ne obliga la un calendar de masuri foarte strans si care nu ne dau ragazul sa ne ocupam si de asa ceva", a adaugat Tariceanu. Premierul lasa totusi o portita deschisa, in cazul in care Traian Basescu ramane insensibil la argumentele liberale: "Anticipatele se fac, dar nu se discuta. Se ia decizia astazi si maine se anunta".
O data exacta a organizarii alegerilor anticipate este greu de stabilit in acest moment.
Totusi, declansarea lor cat mai curand posibil - mai ales ca aproape a trecut