Romanii "traiesc bine" cu salarii de nivel oriental si impozite de nivel occidental. Si parca n-ar fi destul ca platim taxe pana si pe apa de ploaie sau pentru "probabilitatea" ca vom consuma gaz, vom folosi telefonul sau vom asculta radioul, mai suntem obligati sa contribuim si la diferite fonduri speciale, unele absurde.
Iar beneficiile aduse de cele mai multe fonduri de acest gen sunt minunate, sublime, dar… lipsesc cu desavarsire.
Romania se poate integra in UE. Cel putin in materie de taxe si impozite. Si asta din cauza ca atunci cand e vorba de a "jecmani" contribuabilii, guvernantii nu se zgarcesc, si nici nu duc lipsa de creativitate.
Asa a ajuns romanul sa scoata bani din buzunar pentru aproape orice, chiar si pentru probabilitatea (!) ca va consuma gaz, va folosi telefonul, va asculta sau viziona programele radioului sau televiziunii publice. Adica beneficiezi sau nu de serviciile unei institutii, esti obligat sa-i virezi lunar o suma frumusica de bani.
Cate taxe si impozite platesc romanii, nimeni nu stie cu exactitate. Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca tara noastra are in jur de 100 de taxe, insa expertii independenti au ajuns la cifre mult mai mari. Oricum, fara a pune la socoteala taxele necesare (asigurarile sociale de sanatate sau asigurarile sociale de Stat), exista si taxe cel putin bizare.
Un exemplu ar fi taxa pe apa de ploaie, "botezata" taxa canal meteo. "Pentru apa de ploaie se face un efort, pentru ca e colectata, transportata si epurata. Daca se lucreaza asupra ei, e normal sa fie platita. Este o lege. Costul este in functie de suprafata, adica de cata se colecteaza de la fiecare proprietar de spatii, asociatii de locatari. E o suma modica. In cazul nostru nu se percepe lunar, ci anual", a spus Micea Mecea,