Cursul de schimb al monedei unice nu a iesit, ieri, din tiparul ultimelor trei saptamani. El fluctueaza intr-un culoar deosebit de ingust, cuprins intre 3,61 si 3,63 lei. Ieri, euro a castigat patru unitati, urcand de la 3,6183 la 3,6187 lei.
Dolarul a coborat insa de la 2,818, maximul ultimelor trei luni si jumatate, la 2,8777 lei, dupa ce paritatea euro/dolar a revenit spre pragul de 1,26 dolari.
Aprecierea leului nu este o varianta neluata in calcul de oficialii BNR, asa cum a declarat, zilele trecute, viceguvernatorul Cristian Popa, chiar daca accesul liber al strainilor la depozitele in lei, incepand cu luna aprilie, nu a adus fluxuri mari de bani in Romania. Cu toate acestea, volumul interventiilor in piata s-a dublat, de la aproape trei miliarde la circa sase miliarde euro.
Pe piata monetara, dobanzile raman deosebit de stabile, in ciuda cererilor facute de BNR pentru o majorare a randamentelor la depozitele atrase de la populatie. Ieri, dobanzile interbancare la un an erau cuprinse intre 6,22 - 9,47%, iar cele la o zi si o saptamana intre 7 si 8%. De aceasta situatie poate fi “vinovata” si banca centrala, care a coborat rata dobanzii de referinta de la 21,25%, in iunie trecut, la 12,5%, in aprilie.
Paritatea a cunoscut ieri o schimbare a evolutiei sale, euro urcand de la 1,2556 la 1,2626 dolari. Cu toate acestea, analistii raman circumspecti in ceea ce priveste viitorul euro, care este apasat de perspectivele economice din eurozona, mai gri decat cele americane, OECD prognozand o crestere de doar 1,2%, dupa ce precedenta indica un nivel de 1,9%, precum si de posibilitatea respingerii in Franta a Constitutiei Europene.
In consecinta, pretul unciei de aur, calculat la Londra, se stabilizase ieri dimineata la 418 dolari.
Cursul de schimb al monedei unice nu a iesit, ieri, din tiparul ultimelor trei saptamani. El fluctueaza int