Standard & Poor's (S&P) ar putea majora ratingul de tara al Romaniei, pana la "BBB minus", pragul de trecere in categoria de risc scazut de investitii, daca Guvernul va realiza reformele economice anuntate, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara.
Imbunatatirea calificativului este un semnal important dat investitorilor straini, care nu s-au prea ingramadit sa-si aduca afacerile in Romania guvernata de Alianta.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul investitiilor straine directe a fost de 196 milioane de euro in primele doua luni ale anului, in scadere cu 20 la suta fata de perioada similara a anului 2004. Lipsa investitiilor pune presiune pe deficitul de cont curent, avand in vedere ca forma de finantare a acestuia, preferata de institutiile internationale, sunt investitiile straine directe.
Amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cu un an, pana in 2008, nu ar influenta direct evolutia calificativului.
"Mentinerea unor politici economice prudente, inclusiv in domeniul fiscal, sunt alte elemente esentiale pentru imbunatatirea ratingului in urmatoarele 12 luni", se spune in raport.
Eterna amenintare a deficitului de cont curent
Totusi, o eventuala deteriorare sistematica si semnificativa a deficitului de cont curent si efectele asupra datoriei externe si lichiditatilor ar putea duce la diminuarea ratingului, in special daca investitiile straine directe vor fi sub asteptari, au mentionat analistii S&P.
Calificativul Romaniei reflecta datoria publica redusa, perspectivele bune in ceea ce priveste dezvoltarea economica, precum si angajamentele Guvernului privind accelerarea reformelor in vederea aderarii la UE in 2007.
In 2004, deficitul public, exclusiv pierderile intreprinderilor de stat, a scazut la aproximativ 1% din PIB, iar analistii preconizeaza un nivel simila