Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Fiscale - ANAF, a decis sa doneze sinistratilor o serie de produse confiscate aflate in depozitele Directiilor Generale ale Finantelor Publice.
Ieri au plecat spre judetul Timis cateva camioane incarcate cu circa 7.000 mp de covoare confiscate, evaluate la circa 1 miliard de lei, din depozitul DGFP a municipiului Bucuresti. Prefectura Bucuresti a asigurat transportul acestor produse, care vor intra sub gestiunea si controlul organelor teritoriale ale Ministerului Apararii Nationale din judetul Timis.
"Aceasta actiune de sprijinire a cetatenilor afectati de inundatii va continua, pe baza unei analize a inventarului de produse confiscate aflate in depozitele noastre", a spus Bodu.
Despagubiri de pana la 109,5 milioane de lei/hectar pentru culturile inundate
In cu totul alta ordine de idei, sumele maxime care vor fi acordate cu titlu de despagubire fermierilor ale caror culturi agricole au fost afectate in urma inundatiilor se cifreaza intre 4,2 milioane de lei si 109,5 milioane de lei pe hectar, in functie de tipul culturilor. Guvernul a aprobat in ultima sedinta o hotarare prin care a declarat starea de calamitate naturala in agricultura, pentru culturile insamantate in toamna anului trecut si in primavara acestui an, afectate de inundatiile din perioada aprilie-mai 2005. Actul normativ stabileste si sumele care vor fi acordate ca despagubire pentru culturile pierdute in urma inundatiilor.
Pentru culturile furajere se va acorda o despagubire de 4,2 milioane de lei/hectar, iar pentru culturile de rapita ulei si floarea-soarelui vor fi alocate cate 4,3 milioane de lei/hectar.
Despagubiri vor fi acordate si pentru culturile de soia (5,6 milioane de lei/hectar), grau de toamna (6,5 milioane de lei/hectar), orz, orzoaica de toamna si primavara (5,8 milioane de lei/hectar), porumb (7,7 m