Din anul 2003 a aparut in Romania o noua meserie in nomenclatorul muncii si anume cea de detectiv particular. Meseria in sine a aparut cu mult inainte, in 2000. Interesant este insa faptul ca detectivii au luat-o inaintea legii.
Astfel, in ciuda faptului ca detectivii de abia in aceasta toamna vor obtine atestatele profesionale, care potrivit Legii, le dau dreptul de a profesa, ei isi desfasoara activitatea de peste trei ani.
Mai mult, asociatia profesionala a detectivilor a aparut in anul 2000, desi Legea care trimite in legalitate meseria de detectiv particular a aparut de abia in anul 2003.
Profesia de detectiv particular este practicata in tarile occidentale de mult, state ca SUA si Anglia avand deja traditie in domeniu dar si o legislatie bine pusa la punct.
Dupa 2000 s-a constatat ca si la noi este necesar ca detectivii particulari sa-si faca simtita prezenta, intrucat multe dintre cazurile pe care acestia le contracteaza nu erau de competenta Politiei.
Spiritul si litera legii
Conform Legii nr. 329/ 2003, detectivii particulari isi pot exercita profesia, dupa caz, in cadrul societatilor specializate sau al cabinetelor individuale de detectivi particulari, infiintate conform legislatiei comerciale si care functioneaza in baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane.
Pentru a deveni detectiv particular, cetateanul roman trebuie sa posede cel putin studii medii si fie sa fie absolvent al unei scoli postliceale de detectivi, fie sa fii indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unor institutii publice cu atributii in domeniul apararii.
In amebele cazuri insa detectivul este obligat sa promoveze examenul de atestare a calitatii de detectiv, indiferent