Crizele succesive din Ucraina in aprovizionarea cu combustibil, ca urmare a cresterii considerabile a pretului, dar si a diminuarii rezervelor de petrol, in general, au determinat Guvernul de la Kiev sa ia in discutie elaborarea unei strategii care sa reduca dependenta tarii de importurile de surse de energie din Rusia.
Insusi presedintele Viktor Iuscenko (a relatat din Kiev corespondentul cotidianului "Pravda"), s-a angajat in aceasta campanie, o prima masura ceruta de el Guvernului fiind stabilizarea pietei produselor petroliere. Recente masuri administrative ale primului-ministru Timosenko, ce impuneau limite ale preturilor la combustibili sau la cantitatile livrate, au avut efecte negative, inclusiv disparitia de la benzinarii a carburantilor. Timosenko a mers, dupa cum se stie, pana la a acuza Rusia ca, prin preturile ridicate percepute la petrolul livrat Kievului, mult mai mari decat cele de pe piata mondiala, este raspunzatoare de criza de energie a acestei tari. Aceste declaratii l-au nemultumit pe presedintele Iuscenko, iar in ultimele zile au circulat chiar zvonuri - dezmintite insa oficial - ca presedintele ar fi cerut demisia Iuliei Timosenko.
Viktor Iuscenko a facut din obtinerea independentei energetice a tarii sale unul din obiectivele cruciale ale mandatului sau. Enuntand unele elemente ale strategiei sale, a mentionat inclusiv renuntarea la conducta petroliera Odesa-Brody, care permitea trecerea petrolului rusesc spre Marea Neagra, atragerea investitorilor straini care sa ajute Ucraina la prospectarea si extragerea unor mai mari cantitati din rezervele proprii de gaze si titei, construirea de noi conducte, rafinarii si crearea unei companii petroliere nationale integrate (NOC).
Ucraina vrea sa-si schimbe statutul de importator de energie
Ideea lui Iuscenko este aceea de a transforma reputatia tarii sale, care d