In ciuda faptului ca ne apropiem cu pasi repezi de canicula, pe piata valutara cursurile de schimb au inghetat.
Cresterea deficitului de cont ca urmare a inmultirii importurilor dupa aprecierea de circa 10 la suta a leului mentine in piata, de la inceputul anului, o cerere mai mare decat oferta exportatorilor. In primul trimestru, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 899 milioane euro, mai mare cu 85,7 la suta decat cel din perioada similara a anului anterior.
Acest deficit este compensat insa de cumpararile facute la nivelul caselor de schimb, asa ca ieri cursul euro a coborat de la 3,6187 la 3,6186 lei, iar dolarul a “urcat" de la 2,8777 la 2,8780 lei, dupa ce paritatea s-a stabilizat in jurul valorii de 1,2550 dolari.
Ca in tara nu au intrat “banii fierbinti", mult amintiti la inceputul anului, rezulta din faptul ca soldul depozitelor pe termen mediu si lung ale nerezidentilor a fost in primul trimestru de 963 milioane euro, mai mare de 2,5 ori decat la 31 decembrie 2004.
Pe piata monetara interbancara, dobanzile in loc sa creasca, semnalizand astfel o modificare a randamentelor la depozitele atrase de banci, asa cum solicita BNR, observam o scadere, care este totusi minima. Astfel, dobanzile interbancare la un an erau ieri de 6,16 - 9,47 fata de 6,22 - 9,50 la suta la inceputul saptamanii.
Paritatea a inregistrat ieri un varf de 1,26, a coborat la un minim de 1,2553, pentru ca inainte de deschiderea pietelor americane sa creasca spre 1,2570 dolari. Cresterea monedei verzi s-a datorat informatiilor economice de peste Ocean, unde comenzile de bunuri pe termen lung au crescut in aprilie cu 1,9 la suta fata de martie.
Pretul unciei de aur, calculat la Londra, s-a mentinut in jurul valorii de 418 dolari.
In ciuda faptului ca ne apropiem cu pasi repezi de canicula, pe piata valutara cursurile de schimb