In ciuda unor idei preconcepute, copiii adoptati de persoane din alta tara nu au probleme de adaptare, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori olandezi. de STELUTA INDREI AVANTAJ. Mai ales daca sunt adoptati de la varste foarte mici, copiii se integreaza bine in noile familii Acesti copii reusesc sa treaca peste traumele acumulate anterior si devin mult mai putin agresivi, anxiosi, in comparatie cu copiii crescuti la orfelinat sau cei infiati in tara natala.
COMPARATIE. Rezultatele studiului lupta contra unui cliseu legat deseori de adoptia in strainatate, explica Femmie Juffer et Marinus H. van Ijzendoorn, de la Universitatea din Leiden (Olanda), autorii studiului, care a fost publicat recent in revista Journal of the American Medical Association. "Inainte de a fi adoptati in strainatate, cei mai multi copii nu au beneficiat de suficiente ingrijiri medicale, au suferit din cauza malnutritiei si a separarii de mama, au fost neglijati si chiar abuzati in orfelinate", noteaza cercetatorii. Ei au ajuns la concluzia ca acesti copii, deseori originari din tari sarace, sunt capabili sa creasca si sa se bucure de viata in familii straine la fel ca si copiii care au parinti naturali. Adoptia in strainatate, fenomen aflat in crestere, inregistreaza in fiecare an peste 40.000 de copii. Cercetatorii olandezi au analizat 137 de studii privind adoptia, desfasurate intre 1950 si 2005, in familii din Statele Unite, Canada, Europa, Australia, Noua Zeelanda si Israel. In total au fost studiati mai mult de 30.000 de copii adoptati si 100.000 de copii neadoptati.
RISCURI. Astfel, s-a constatat ca riscul de comportament agresiv si anxios este de 60% mai mare la copiii adoptati in tara natala decat cei adoptati in strainatate. De asemenea, cei infiati in strainatate au inregistrat de doua ori mai putine ingrijiri psihiatrice sau psihologice decat cei rama